Meny Stäng

SMP: Skrot blev turistskatt

http://www.smp.se/sommar/skrot-blev-turistskatt/

Åke Danielsson drev sin verksamhet på mossen så länge han mäktade med. Han bodde i ett tolv kvadratmeter stort hus utan elektricitet, men han hade ett telefonjack. Jan Johansson träffade själv Åke Danielsson när han arbetade som telefonreparatör i området.

– Han var väldigt teknisk och han kunde mycket. Han gick ofta till biblioteket och lånade böcker som han läste, jag tror att hans intellekt var över medel. Men han var ett original. Han levde och bodde som han gjorde. Men han var inte heller osocial, säger han.

Men det var nära att den välbesökta turistattraktionen inte skulle få komma till. I slutet av 1990-talet beslutade kommunen att ge Åke Danielsson ett föreläggande med vite om han inte rensade upp på området. Kommunen ansåg att det var miljöfara att ha över 100 bilar ståendes ute i naturen.

– Han hade inga resurser att göra det. Han hade tappat ur olja och tagit bort batterierna. Men kommunen gav honom ett vite och ville att han skulle städa upp. Gjorde han inte det skulle han få ett vite på 10 000 kronor.

Åke Danielsson fick både lokalbefolkningen, organisationer och andra personer på sin sida. Året innan hans död, år 1999, hävdes föreläggandet och bilkyrkogården fick vara kvar.

I dag kan turister fritt gå runt på området och titta på bilar från efterkrigstiden och senare modeller.

Visningar: 37